Sergi Küratör Bilgileri

Doç. Dr. Haluk Arda OSKAY

1981, Ankara doğumlu.

Lisans: Kocaeli Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Fotoğraf Bölümü

Yüksek Lisans: Kocaeli Üniversitesi, Halkla İlişkiler ve Tanıtım

Sanatta Yeterlik: Kocaeli Üniversitesi, Plastik Sanatlar

6 adet kişisel serginin yanında birçok ulusal ve uluslararası karma etkinliğe katılan Doç. Dr. Haluk Arda Oskay, akademik çalışmalarını Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Görsel İletişim Tasarım Bölümü’nde devam ettirmektedir.

Nebil ÖZGENTÜRK

Gazeteci, yazar, yapımcı ve yönetmen Nebil Özgentürk Adana’da doğdu. Ege Üniversitesi İşletme Fakültesi’ni bitirdi.  Günaydın Gazetesi İzmir bürosunda muhabir olarak gazeteciliğe başlayan Özgentürk, mesleğe İstanbul’da Sabah Gazetesinde devam etti. Gazetecilik çalışmaları sırasında tüm Anadolu’yu baştan başa dolaştı, pek çok siyasi lider ve siyasi olayları gözlemleyip röportajlar kaleme aldı. Romanya’da, Abhazya’da, Körfez Savaşı döneminde savaş muhabirliği yaptı. Onun adını önce gazeteci olarak duyduk. 1990 yılında Sabah Gazetesinde köşe yazarlığına başladı, yaptığı röportajlar ses getirdi. Sabah Gazetesinde kendisine ayrılan sayfada birbirinden ilginç portre-röportajlara imza atıyordu. Köşe yazıları yıllar içinde Bir Yudum İnsan, Unutulmayanlar, Yıllar ve Yüzler adıyla kitaplaştırıldı. 1998’de ATV’de başlayıp CNN Türk’te devam eden Bir Yudum İnsan belgeselleri bir döneme damgasını vurdu. Çetin Altan’dan Türkan Şoray’a, Lefter’den Cem Yılmaz’a Türkiye’nin yakın tarihine damga vuran isimler yaşam öyküleri ve anılarıyla milyonları ekran karşısına çekti.  Ardından 1000 dakikalık Türkiye’nin Hatıra Defteri ve Sanatımızın Hatıra Defteri belgesellerine yapımcı, yönetmen ve metin yazarı olarak imza attı. 8 yıl boyunca ekranlarda devam ederek kültür sanat alanında bir rekora imza atan ve pek çok ödül getiren Yaşamdan Dakikalar adlı bir program yaptı. Kenan Işık’ın sunduğu Dünya Bir Oyun Sahnesi, Ferhat Göçer’in sunduğu  Güzel Şeyler adlı kültür sanat programlarını hazırlayıp yönetti. İstanbul’un Entelektüel Tarihinden Tanıklıklar belgeselini hazırladı.  100 yaşını geçen insanların tanıklıklarına ve uzun yaşam sırlarına yer veren Asırlık Yüzler belgeselini yaptı. Kaybolmaya yüz tutan kültürlere, Türkiye’nin farklı inanç ve kimliklerine ışık tutan Biz-Kültür Yolcuları belgeselinin yapımcılığını ve yönetmenliğini üstlendi. Osmanlı’dan Cumhuriyete At Sevdası belgeselini hazırladı.    Kadınımızın Hatıra Defteri ve Almanya göçünün 57 yılını çarpıcı öyküler ve anekdotlarla anlattığı Almanya’ya Göçün Hatıra Defteri belgeselini hazırladı. 20’den fazla kitaba yazar olarak imza atan Nebil Özgentürk gazetecilik, televizyonculuk, kültür-sanat alanında yüzlerce ödülün de sahibi.

Lütfi ÖZGÜNAYDIN

1945 Yılında Erzincan’ın Kemaliye İlçesi Toybelen Köyü’nde doğdu. İlk ve ortaöğreni¬mini Kemaliye’de tamamladı. 1962’de Gümüşhane İlköğretmen Okulu’nu bitirdi. Çeşitli köy okullarında öğretmenlik yaptı. 

1969’da Hürriyet Haber Ajansı’nda muhabirliğe başladı. Eşi Songül Özgünaydın’la Gurbet (1982-2002) adlı yerel bir gazete yayımladı. Muhabirlik yaparken fotoğrafla ve edebiyatla buluştu. 1980’de Milliyet Sanat dergisinin Abdi İpekçi Röportaj Yarışması’nda ödül aldı, Milliyet Sanat ve Sanat Olayı gibi dergilerde yayımladığı fotoğraf ve denemelerle tanındı. Fotoğraf dergisinde “Foto Deneme” başlığıyla uzun bir süre (1995-2003) yazı ve fotoğraf yayımladı. Cumhuriyet gazetesinin Gezi ekinde dört yıl boyunca “Fotoğrafın Dili” köşe¬sinde fotoğraflarına denemeler yazdı. Bunlar, Fotoğrafın Dili (2011) adlı kitapta toplandı. Döne Döne Van Gölü (1998), Mardin (2000) ve Erzincan (2002) sergilerini gerçekleştirdi. Bu çalışmalar albüm olarak da yayımlandı. Mardin, 4 Şubat 2009’da New York’ta sergilendi. New York’ta ayrıca İstanbul (16 Nisan 2010) sergisini açtı. Bu sergisini, Florida’da da sanat¬severlerle buluşturdu. (1 Mayıs 2010) 

Yaşar Kemal-Çukurova çalışmasını gerçekleştirdi. Sergi İstanbul’da, Adana’da, ayrıca Frank-furt’ta (22 Eylül 2008) ve Paris’te (26 Kasım 2009) sergilendi. Paris’teki sergiyi Yaşar Kemal’le birlikte açtı. Etkinlik Paris’te büyük ilgi gördü. Çukurova Yaşar Kemal, dördüncü fotoğraf deneme kitabı oldu. 

Fotoğrafla birlikte öyküler yazdı. İlk öykü kitabı Baraj’dan (1975) sonra öteki öykülerini Taş Yolu (5.Basım, Mart, 2020) ve Kuş da Öldü (Aralık, 2010) adlı kitaplarında topladı. Şelale Söğüt Ağacı (1985) adlı öykü kitabıyla çocuk edebiyatına da yöneldi.

Fotoğraf, öykü ve roman toplam 19 kitap yayımladı. Son fotoğraf deneme kitabı Bir Zaman¬lar Kemaliye (Eğin) Son Elli Yılı (Mart, 2019), yayımlandığı dönemin önemli kitaplarından biri olmayı başardı. 

Yaşar Kemal’in Fransa’da Gallimard yayınevince yayımlan La saga de Memed le mince (İnce Memed) romanlarının dördünün bir arada yayımlandığı kitapta Lütfi Özgünaydın fotoğ¬rafları kullanıldı. 

Yüze yakın sergi gerçekleştirdi. Doğum yeri olan Kemaliye’yle ilgili çok sayıda etkinlik yaptı. Halen dergilerde, gazetelerde yazı-fotoğraf yayımlamayı sürdürüyor. 

“Eğin Üçlemesi” başlığıyla roman olarak kaleme aldığı, büyük ilgi gören Dönüş Zamanı (Mart, 2016) ve Sevda Zamanı’nından (Mart, 2019) sonra üçleme, elinizde bulunan Gurbet Zamanı (2021) adlı romanla tamamlanıyor.